Astrid Koningen

Mijzelf even voorstellen

Ik ben Astrid Koningen (43 jaar) en woon samen met 5 honden en 2 katten, kippen en duiven op de locatie waar DIERENOPVANG KONINGEN is gevestigd. In 1995 ben ik als doktersassistente in een ziekenhuis gaan werken. Eerst in Den Haag en later in een Ziekenhuis in Zwolle. Omdat ik dieren altijd al een warm hart toe draag, ben ik minder gaan werken en heb ik mezelf in 2001 als vrijwilliger aangemeld in een dierenopvang en waar ik uiteindelijk ben gaan werken met heel veel voldoening.

Het werk in de dierenopvang vond ik zo mooi dat ik mijn baan in het ziekenhuis heb opgegeven en fulltime in de opvang ben gaan werken. In die tussentijd heb ik mijn diploma vakbekwaamheid honden en kattenbesluit gehaald. Waarna ik 2004 ben begonnen met een klein kattenpension en me later ook heb ingezet met de opvang van de zwerfkatten voor de plaatselijke Dierenbeschermingsafdeling (Ommen en omgeving).
Dierenbescherming

Vanaf 2004 tot en met medio 2009 heb ik honderden katten opgevangen, verzorgd en herplaatst die destijds vielen onder de plaatselijke Dierenbeschermingsafdeling. Tevens heb ik in die periode (2004 tot 2009) onder de vlag van de plaatselijke Dierenbescherming een dierenambulance opgericht en actief een rol vervuld in het vervoeren van dieren die dringend hulp nodig hadden. Wat met succes heel veel dierenleed heeft weten te verzachten en zelfs te voorkomen. Toentertijd werden er geen honden maar voornamelijk katten, konijnen, vogels, reptielen en overige diersoorten vervoerd.

Dierenbeschermingsafdeling Vechtdal

Van 2003 tot 2007 was ik bestuurslid van de Dierenbeschermingsafdeling Vechtdal. Ik was betrokken bij de inspectie en ik heb het 'Verwilderde Katten Project' opgezet voor deze afdeling. Met als doelstelling een duizendtal katten te vangen voor sterilisatie en/of castratie om de katten vervolgens weer terug te zetten op de plek waar ze waren gevangen.

In 2009 ben ik verhuisd naar Balkbrug (onze locatie) waar ik in eerste instantie ben begonnen met de opvang van katten in een voormalig dierenpension. Later ben ik daarbij - vanwege de ruimte waarover ik beschik - de opvang voor honden gaan doen. En, dat was een grote wens! Vanaf dat moment dragen we de naam DIERENOPVANG KONINGEN. We beschikken dus over een uitermate geschikte locatie voor de opvang van honden en katten.

Opvang buitenlandse huisdieren

In de loop der tijd ben ik begonnen met het opvangen van de buitenlandse dieren die in hun eigen land geen toekomst hadden. Doordat deze opvang vele malen groter is en veel energie vergt heb ik het werk voor de Dierenbescherming en de dierenambulance op moeten zeggen en ben me volledig gaan richten op deze vorm van opvang. Maar, we beschikken nog steeds over een eigen ambulance die voor vele doelen wordt ingezet om dieren in nood te redden.


Het opvangen van honden en katten uit binnen- en buitenland, zowel zwerfdieren als dieren die om wat voor reden dan ook niet bij hun eigenaar kunnen blijven. In het buitenland is de nood vaak ontzettend groot. Deze dieren worden veelal met de dood bedreigd, zijn vaak mishandeld, angstig, verwaarloosd en hebben een stabiel thuis nodig. 

Wij doen ons uiterste best om deze dieren een nieuw en veilig thuis te bieden. Wij werken met een aantal gastgezinnen en hebben een grote groep vrijwilligers die veel op de opvang te vinden zijn.