biedt u de mogelijkheid digitale boeken, documenten te kopen Digi shop

Voedingsbehoeften van de kat

gratis

Voedingsbehoeften van de kat

Een kat is een carnivoor dier, wat betekent dat het van nature spiervlees eet. Plantaardig materiaal maakt van oudsher dus geen deel uit in de dagelijkse voeding van de kat. Orgaanvlees is voor katten ongeschikt. Ze hebben namelijk behoefte aan veel hoogwaardige dierlijke eiwitten die vooral in spiervlees voorkomen. De evolutie heeft er dan ook voor gezorgd dat de anatomie en de stofwisseling van de kat ingesteld is op het eten van spiervlees.

Gebit

Het gebit van de kat is bedoeld voor het snijden en scheuren van spiervlees. Zodoende heeft de kat minder behoefte om voeding te kauwen en heeft het, in vergelijking met de hond, relatief minder kiezen.

Maagdarmstelsel

Van nature eten katten kleine prooidieren, zoals muizen. Een kat eet hierdoor verspreid over de dag 10 tot 20 kleine maaltijden. De maag heeft zodoende maar een kleine vullingscapaciteit en kan dus niet in volume toenemen, zoals bij honden die grote prooidieren en zodoende grote maaltijden kunnen eten, wel het geval is. Doordat een kat verspreid over de dag veel kleine beetjes eet blijft de pH van de urine stabieler. Na een maaltijd wordt de urine namelijk zuurder. Indien een kat per dag 3 grote maaltijden eet daalt de pH van de urine na de maaltijd sterk om vervolgens in de periode tussen de maaltijden sterk te stijgen. Verder is het darmstelsel van de kat relatief korter waardoor bijkomende vertering door de darmflora 10% minder is dan bij de hond het geval is.

Voedingsstoffen

Een kat heeft zeer specifieke voedingsbehoeften waardoor voedingstekorten of een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen bij de kat sneller tot problemen leidt. Hondenvoeding is om die reden dan ook absoluut ongeschikt voor katten.

Copyright - Dierenarts VAN KESSEL (Louis Rooijmansstraat 3, 6021XS BUDEL)


Gratis item